2019. aug 24.

Így udvaroltak képeslappal

írta: dr. Milus Katalin
Így udvaroltak képeslappal

Az itt látható üdvözlőlapok nagy része a két világháború közötti évtizedekből származik. Néhány darab viszont még ettől is régebbi, az I. világháború idején íródott. Lássuk, milyen rímekbe szedett üzenetekkel köszöntötték fel egymást a barátok és hogyan próbálták postai úton elcsavarni a sajóvámosi lányok fejét a múlt század első felében!

Udvarló versikék

Az 1930-as, 1940-es években gyakran udvaroltak postai üdvözlőlapokkal a lányoknak, még akkor is, ha falun belül történt a levélváltás és csupán annyit kellett írni a címzetthez: "helyben". A kiszemelt hölgyek megszólítása általában "szépreményű", "aranyos", "tekintetes" úrleány, vagy kisasszony volt. A kreatívabbak "kökényszemű" és ehhez hasonló jelzőkkel próbáltak a kedves kegyeibe férkőzni. Néhány rímbe szedett vallomást idézek, ehhez hasonló versikéket kaptak a mai sajóvámosi nagymamák, dédimamák ifjú leányként:   

 

Járjunk a szerelem kertében, Virág nyilik minden lépten, Ha megtalál tüskéje szúrni, Illatja gyógyulást szerez. Szeressünk, mert erőnk szeretni idő jártával oda lesz. Jaj anak aki becsülni nem tudja aszt akit szeret.”

vintage14.jpgSugár dalok elszálnak, kivesznek. Csak szívem bágyat tüze reszket. Csak lelkem sejt emlékszik érez. S azt hiszem most fog jönni árnyad. Jönöd kel! Várlak. Visza várlak.”vintage10.jpg

Szeretettel írom e lapot. Gondolj rám én tehozád igaz hű vagyok.Azért hogy én messze vagyok tetőled. Gondolj arra, hogy tiszta szívből szeretlek....Szeretnék rózsa lenni megpihenni kebleden. Meghalgatnám szíved titkát kijér dobog. Szép zöld erdő árnyában nyílik már a gyöngyvirág, igaz szeretettel gondolok mindég rád”vintage_ed1.jpg

vintage09.jpg

vintage15.jpg „Szeretettel értesítem, a legnagyobb sajnálatra nem tudok hazamenni a húsvéti ünnepekre, pedig nagyon szerettem volna magácskát egy jó kis friss vízzel megönteni. Drága életem vigyázzon magára, ne hogy igen meglocsolják és meg fázon”

vintage16.jpg

„Tisztelettel értesítem, hogy a kedves barátom nagyon szeretne magával megismerkedni, és ha talán magácskát is érdekelné egy csöppet is a dolog, legyen szíves engem egy lappal értesíteni, hogy mikor mutatthatnám be”

vintage13.jpg

vintage11.jpg

Mindent azért mégsem lehetett a nyilvánosság elé tárni, a fiúk néha morze jelekkel próbálták kicselezni a postást és a szigorú szemmel figyelő szülőket. Ez a titkos üzenet a sajóvámosi községházát ábrázoló képeslapon érkezett a címzetthez.

vintage12.jpg

 

Katona barátok

A katona cimborák ezekhez hasonló lapokkal üzentek barátaiknak, itthon hagyott kedvesüknek.

vintage04.jpg

„Kelt 1916. 4. 27-én. Írjál mán valami újdonságot, mert úgy halotam, hogy meg akarsz nősülni, de én úgy gondolom, hogy a csendőrök akkor is kapnak menyecskét, ha meg nem nősülnek. De a feltett szándékodban agyon Isten szerencsét. Üdvözöl kedves barátod.” 

vintage_edited1.jpg„Tudatom veled, hogy már katona vagyok. Nagyon szép élet az, csak egy kicsit messze vagyok hazulról, 260 km. Sajnos sokat nem tudok írni, mer nincs sok időm. Ha nagyon nem terhellek meg, légy szíves írjál. Csókollak”

vintage_edited2.jpg

"Kelt levelem 1915. október 31. Inditom levelem idegen országból az én kedves barátom feltalálására. Kívánom Istentől ezen pár sorom a legjobb egéségben találjon.” vintage02.jpg 

 Névnapi köszöntők

vintage07.jpg

„Piros szekfű ezzel küldlek utadra, Köszönts be egy szép kis családi lakba, Válasz ki ott egy szép szőke violát, Kinek most ünneplik a névnapját. Köszöntsd őtet ezzel a pár sorral, Sok szerencsét, boldogságot, örömet, virágot, Névnapja alkalmából én néki szeretettel kívánok”

vintage_ed01.jpg

„Az életed útján nenyíljon csak virág! Legyen virágoskert Néked ez a világ. Születésnapodra”

vintage17.jpg

vintage_new01.jpgvintage_new02.jpgvintage_new03.jpgkrokodil04.jpg

Galko István uradalmi tiszttartót virágok helyett olyan üdvözlőlappal köszöntötték, amin kedvenc színésznői szerepelnek. Sajnos Fedák Sári már rossz állapotban van, de az 1906-os Kűry Klára üdvözlőlap épségben vészelte át az elmúlt évtizedeket.

vintage06.jpg

Ezek volt tehát a szebbnél-szebb képeslapok köszöntések, névnapok témában. Közzéteszem majd a karácsonyi, újévi, húsvéti és kirándulós üdvözleteket is. A legszebb és legaranyosabb "vintage" stílusú rajzok a karácsonyi képeslapokon lesznek!

 

Végül, mint ahogy mindig, most is bátorítanék mindenkit, akinek hasonló kincse van, hogy mutassa meg másoknak is! Szívesen kiraknám, ha van valakinek antik képeslapja otthon a padláson, vagy a nagyszülők régi ingóságai között. Szkennelésben is segítek!

Ha valaki kedvet kapott a morze üzenet megfejtéséhez és elküldi a megfejtést facebook üzenetben, egy apró ajándékkal megjutalmazom!

vintage19.jpg

Szólj hozzá

vintage képeslap békebeli Sajóvámos