2018. jún 23.

Sajóvámos a filmhíradókban

írta: dr. Milus Katalin
Sajóvámos a filmhíradókban

A mai bejegyzésben az 1940-es évek filmhíradóiból ágyaztam be két, helytörténeti szempontból érdekes videót. Az egyik filmhíradó 1946-ból származik, sajóvámosi életképeket tartalmaz, a másikon pedig Horthy István és Edelsheim-Gyulai Ilona esküvője tekinthető meg.

Néhány évvel ezelőtt láttam egy filmhíradós képkockát Szekrényes tanár úr fényképgyűjteményében, de a videóra csak most találtam rá. Ahogy az lenni szokott, egyáltalán nem is ezt kerestem, de egyszer csak szembejött...

1946-ot írunk, a Magyar Kommunista Párt aktivistái a falujáró mozgalom segítségével törekszenek a vidéki tagság bővítésére. Városi gyári munkások érkeznek a falvakba, hogy a parasztsággal beszélgessenek, közös munkákat végezzenek és egyúttal a politikai támogatottságot is felmérjék.

A filmhíradó a miskolci munkások falujárását örökíti meg, akik Sajóvámoson fazekakat foltoztak, olajkazánt javítottak, a Szabad Föld szerkesztői osztogatták az újság aktuális kiadását. Mindeközben a falu lakossága és kutyái vidáman korcsolyáztak a befagyott Sajón. A minket érintő felvétel sajnos csak 30 másodperces, ezt követően a híradás a gesztelyi templomok renoválásáról tudósít.

korcsolyazok.jpg

Korcsolyázás 1946-ban.

 

 

Ha a lejátszás nem indul el magától, a videó ide kattintva is elérhető.

A másik híradás kicsit hosszabb, 1940-ből származik. Vitéz Horthy István és gróf Edelsheim-Gyulai Ilona esküvőjét tekinthetjük meg rajta Budapesten, a Szilágyi Dezső téri templomban. A felvételen az esküvői vendégek között láthatjuk Horthy Miklós kormányzót, valamint a vámosi kastély egykori lakóját, Edelsheim-Gyulai Lipótot is.

 A menyasszony édesapja, Edelsheim-Gyulai Lipót és a vőlegény édesanyja, Purgly Magdolna Fotó: Károly Vass (FOTO:Fortepan — ID 24716:) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

 

Ha a lejátszás nem indul el magától, a videó ide kattintva is megtekinthető.

Aki kedvet kapott a régi filmhíradók böngészéséhez, a Magyar Nemzeti Filmarchívum honlapján hatalmas archívumot talál, érdemes meglátogatni!

Szólj hozzá

falujárás Horthy István Magyar Kommunista Párt Sajóvámos Edelsheim-Gyulai Ilona