2016. dec 23.

A SZENT-ÉJSZAKA (KARÁCSONYI REGE)

írta: dr. Milus Katalin
A SZENT-ÉJSZAKA (KARÁCSONYI REGE)

B. Büttner Lina írása

Az alkalomhoz illően egy karácsonyi történet következik. „A szent-éjszaka (Karácsonyi rege)” 1845. december 24-én játszódik. Megismerhetjük belőle két kislány, a 9 éves Lina és az 5 éves Júlia (Lullika) legkedvesebb karácsonyát. Megtudhatjuk, mivel díszítették akkoriban a fenyőfákat, milyen ajándéknak örültek a legjobban a kislányok, milyen meséskönyvet olvastak és milyen csemegéket tettek a tehetősebb családok a karácsonyfa alá. „A szent-éjszaka” eredetileg a Fővárosi Lapok 1887. december 25-i számában jelent meg.

vintage-1501537_1280.pngA történet a képre kattintva letölthető!

Még néhány szó... Sajnos nem volt alkalmam az írónő születésének 180. évfordulójára bejegyzéssel készülni, de jövőre, a halála 100 éves évfordulójára feltöltöm az azóta talált információkat. Művei között akadnak sötétebb tónusú (nem gyermekeknek szóló) írások is, a halálról, elvesztett szerelmekről, csalódásokról. A karácsonyi történetben is érezhető már némi keserűség, jellemrajzai görbe tükröt tartanak az éjféli misére igyekvő emberek elé.

Húsvétra egy másik rövid mesét, Júlia születésének történetét teszem majd közzé, amely a kastély belső kápolnájában játszódik. A korabeli, keresztelőhöz kapcsolódó babonákat és a kedvenc dadust is megismerhetjük a történetből.

Végül csatolom a Budapesti Hírlap 1917. november 22-i számának gyászjelentését is, ami az írónőről szóló cikk megírásakor még nem állt rendelkezésemre, ezért itt pótlom.

gyaszjelentes.png

Forrás: ARCANUM Digitális Tudománytár

Szólj hozzá

karácsony Sajóvámos Büttner Lina