2017. feb 12.

TÜCSÖK ÉS BOGÁR

írta: dr. Milus Katalin
TÜCSÖK ÉS BOGÁR

Melyik orvosunk csipkelődött a hatóságokkal a Ludas Matyiban? Melyik plébánosunk írt hittankönyvet? Mit fizetett ki Ferenc József királyunk saját zsebből a vámosiaknak? Ki fúrta meg az önkormányzat kasszáját? Válogatás következik: ezekkel a hírekkel szerepeltünk a hírlapokban és bulvár újságokban 1880-1980 között.

 

press-1015988_1280.jpg

Kasszafúrók, revolverek, csendőrök

Kezdjük talán a bűnügyekkel! Az adóoptimalizálás sajátos módját választotta egy csapatnyi ismeretlen tettes 1925-ben: megfúrták az önkormányzat kasszáját, hogy elvigyék a beszedett adót, de emellett eltüntették az adóíveket is, amiket az önkormányzat – másolatok híján – nem tudott pótolni.

Rablót üldöztek a csendőrök Sajóvámos utcáin 1937-ben. A veszedelmes bűnöző már lelőtt egy mezőőrt, Ózdon pedig csendőrökre tüzelt. A csendőrök felismerték, üldözni kezdték, majd az utcán fenékbe lőtték. A rabló belehalt sérüléseibe. 

Nem járt jobban az a rabló sem, aki az elsötétítés (a második világháborús bombázások miatt elrendelt óvintézkedés) ideje alatt, a vaksötétben támadott meg társával egy sajóvámosi lakost. A rögtönítélő bíróság akasztás általi halálra ítélte.

Politikai bűncselekménnyel is szerepeltünk a hírekben. Kerekes Mihály ónodi születésű nemzetgyűlési képviselőt többször próbálták letartóztatni ellenforradalmár tevékenységéért. Az általa szervezett vasutas sztrájkokért, valamint kiáltványa miatt (amit a vasutasok meg is szavaztak: ezután nem hajlandók a vörös hadseregben szolgálni) többször letartóztatták. Kerekest a megszálló román sereg is fogságba ejtette és a katonai detektívek is üldözték. 3 havi börtönbüntetését a Sajóvámoson tartott „lázító” programbeszéde miatt kapta, amelyből néhány mondatot a cikk is tartalmaz (a feljelentést a jegyző tette).

Sokan tartottak otthon revolvereket, így több volt a véletlen fegyveres baleset is. Két gyermek játékból lőtte le a barátját. A Diós-tanyán 1904-ben, a református lelkész lakásán 1924-ben történt tragédia. Mindkét esetben egy-egy kisfiú halt meg.

További baleseteket és bűnügyeket a képre kattintva lehet elolvasni.

 revolverek.png

FORRÁS: ARCANUM Digitális Tudománytár adatbázis, https://adtplus.arcanum.hu/hu/

Katasztrófák

Nem kerülték el Vámost a katasztrófák sem. Tűzvész pusztított 1910-ben. Este 10 körül csaptak fel a lángok, 13 ház égett le. Sokkal gyakoribb volt azonban az árvíz, amely olykor 1 méter magasan hömpölygött az utcákon. A Szirmabesenyő – Sajóvámos közötti hidat 1932-ben törte össze a jégzajlás. A Sajó árvize 1940-ben okozta a legsúlyosabb károkat: a bútorokat, teheneket is vitte, és emberéletet is követelt: egy három éves kislányt sodort el a víz. Az 1974-es árvíz idején a Bódva és Sajó közötti terület egyetlen hatalmas tóvá állt össze: ekkor katonai helikopterrel mentették az embereket.

 katasztrofak.png

FORRÁS: ARCANUM Digitális Tudománytár adatbázis, https://adtplus.arcanum.hu/hu/

Így épült az infrastruktúra

A tervek szerint Arnóton, Sajópálfalán, Sajóvámoson és Sajósenyén át vezetett volna a Felsőzsolca és Boldva közötti vasútvonal - írja a Pesti Hírlap 1907-es száma. Az 5 éves terveknek köszönhetően létrejött a sajóvámosi orvosi rendelő 1960-ban és szabályozták a Hosszúvölgy-patakot is. Postaállomásunk 1873-tól, mozgófényképüzemünk 1933-tól van (legalábbis a létesítésére ekkor kaptunk engedélyt).

infra.png

FORRÁS: ARCANUM Digitális Tudománytár adatbázis, https://adtplus.arcanum.hu/hu/

Ez már abszurd!

A „mozgófényképüzem”, azaz mozi az 1960-as évekre már erősen felújításra szorult, panaszolják a mozilátogatók a Ludas Matyiban. A háziorvosunk, dr. Demők László is a Ludas Matyiban húzogatta a bajszát a kivitelezőknek, az 5 éves tervbe ugyanis hiba csúszott: a rendelőt átadták ugyan egy ünnepélyes megnyitó keretében, de az áramszolgáltató nem kötötte be a villanyt, így a betegek továbbra is az udvaron áztak az esőben. A tartós fogyasztási cikkek pedig tényleg nagyon tartósak lehettek, mert 1976-ban hírértéke volt annak, hogy Sajóvámoson 1 év után elromlott egy színes tévé!

ludas_matyi.png

FORRÁS: ARCANUM Digitális Tudománytár adatbázis, https://adtplus.arcanum.hu/hu/

Postamester, cseléd, írnok kerestetik!

Zajlott az élet a munkaerőpiacon. Gyakran kerestek mezőgazdasági alkalmazottakat az uradalmak. Néhány apróhirdetést válogattam ezek közül. Topálszky Károly főkertész kertészsegédet, herceg Odeschalchyné írnokot, Várady József református lelkész ispánt keresett birtokára.  

A sajóvámosi kastélyba várta a cselédek fényképes jelentkezését 1937-ben gróf Kendeffy Ádám is (aki Edelsheim-Gyulai Évát vette feleségül). A pár nagyon szerethette a finom ételeket, mert néhány évvel később országos lapban kerestek „jól főző szakácsnőt” maguknak.

1873-ban megnyílt a posta állomás, így meghirdették a postamesteri állást is. Az ideális jelölt legnehezebb feladata valószínűleg a napi egyszeri gyalogküldönc járat üzemeltetése volt Miskolcz és Sajó-Vámos között.  

 allashirdetesek.png

FORRÁS: ARCANUM Digitális Tudománytár adatbázis, https://adtplus.arcanum.hu/hu/

Egyházügyek

Hittankönyvet írt az egyik papunk. Mester István plébános több nyelven beszélő, tapasztalt tanító volt, aki Eger és Miskolc után 1848-ban csendesebb helyre, Sajóvámosra került. Itt lefordította egy német szerző könyvét, amelyet a gimnáziumok felsőbb osztályaiban hittankönyvként jóváhagyni méltóztatott a „magas császári és királyi közoktatási ministérium”.

Talán részben az ő munkásságának is köszönhető, hogy 1886-ban Ferenc József királyunk úgy döntött, hogy magánpénztárából fizeti ki Sajóvámoson a római katolikus iskola felújításának költségeit (a király egyébként rendszeresen adakozott, velünk együtt más községeknek is juttatott magánpénztárából).

Bartha István református lelkész 50 éves jubileumát ünnepelte Sajóvámoson 1926-ban, erről is találhatunk híradást.

egyhazugyek1.png

FORRÁS: ARCANUM Digitális Tudománytár adatbázis, https://adtplus.arcanum.hu/hu/

Mindhárom egyház bővelkedett az apróhirdetések feladásában: kántor-tanítókra folyamatosan szüksége volt az iskoláknak. A javadalmazásuk sokat változott száz év alatt; volt idő, amikor bőségesen jutalmazták őket a hívek: háromszobás lakást, gyümölcsöst, tűzifát is kaptak a fizetésük mellé.

 egyhazugyek.png

FORRÁS: ARCANUM Digitális Tudománytár adatbázis, https://adtplus.arcanum.hu/hu/

Lakodalom van a mi utcánkban...

Erdőteleki lányt vesz feleségül Molnár Ede kántortanító. Férjhez megy Halmos Magdi, a Halmos és Grosz mezőgazdasági vállalat tulajdonosának lánya. Szőke Nándor is nősülni készül, egy mérnök lányát, Bartha Ilit veszi feleségül. Az eljegyzés időpontjában Szőke Nándornak már nagy birtoka volt, a MÁVAG hirdetéseiben is szerepel, mint egy új cséplőgép büszke tulajdonosa.

Szomorúbb családi hirdetésekkel is találkoztam: gyermek örökbe fogadásokkal is tele voltak az újságok. Sajóvámosról két hirdetést adtak fel.  

lakodalom_van_a_mi_utcankban_1.png

FORRÁS: ARCANUM Digitális Tudománytár adatbázis, https://adtplus.arcanum.hu/hu/

Végezetül, hogy pozitívan zárjam a sort: az újságokból az is kiderül, mennyire szerettünk mulatni. Kendeffy Ádám gróf kötelességének érezte, hogy figyelmeztesse az egyik újságot, elírták egy magyar nóta szerzőjének a nevét. A magyar nóta márpedig szent és sérthetetlen! Kascsák Endre szőlész, aki a Borászati Lapokba rendszeres jelentéseket adott le a sajóvámosi szőlőtermésről és a bor értékesítés nehézségeiről, Vámoson megtapasztalta, hogy az itteni kisbirtokosoknak erre a problémára is van megoldása: 5-6 napi élelemmel felszerelkezve mentek ki a pincékhez és egymás borait iszogatták.

 mulatas.png

 FORRÁS: ARCANUM Digitális Tudománytár adatbázis, https://adtplus.arcanum.hu/hu/

 

FORRÁS:

A hivatkozott újságok innen: ARCANUM Digitális Tudománytár https://adt.arcanum.hu valamint:

Kerekes Mihály a Nemzetgyűlési Almanachban:

http://mpgy.ogyk.hu/mpgy/alm/al920_22/73.htm

Mester István plébános életrajza:

http://lexikon.katolikus.hu/M/Mester.html

 

 

Szólj hozzá

hírek Sajóvámos