2016. sze 11.

100 ÉVES KÉPEK A VILÁGHÁBORÚS CSÍKSZEREDÁRÓL

írta: dr. Milus Katalin
100 ÉVES KÉPEK A VILÁGHÁBORÚS CSÍKSZEREDÁRÓL

avagy egy sajóvámosi padlás rejtett kincsei

Néha a padláson is lehet találni kincseket. Például első világháborús képeket Erdélyről.

Másfél évvel ezelőtt találtunk egy poros nejlon szatyrot… illetve nem mi találtuk, hanem egy pulyka kotlós döntött úgy, hogy a régi Fejes-ház padlásán költi ki a tojásait, mi pedig elindultunk a keresésére, mielőtt kikeltek volna a csibék. Átraktuk a tojásokat egy előkészített fészekbe, ledobtuk a fészek alatti poros szatyrot a padlásról és odaraktuk a kuka mellé. Aztán este mégis belenéztünk és elkezdtünk turkálni az elázott, dohos papírhalomban, nehogy véletlenül kidobjunk „valamit”. Hátha van benne régi fénykép, vagy szép képeslap, amiért kár lenne, ha szemétdombra kerülne. Sajnos csak adóügyi papírok voltak és Szokol rádió használati utasítás, téeszes elszámolások, villanyszámlák, „Üdvözlet a Balatonról” képeslapok. A szokásos papírhulladéknak tűnt, amíg tüzetesebben át nem néztük. Ugyanis volt az alján egy notesz is. A noteszben pedig néhány katona fekete-fehér képe. Hogy kik lehetnek a képeken és mikor készülhettek, az első ránézésre nem derült ki.

Némelyik kép hátoldalán szerepelt a „Csik-szereda”, „Hargitta” kifejezés, illetve az egyiken a „Mjr Ensor, FMLT Fabini, Obst Balassa” felirat. Más képeken a „Barkerei 39”, illetve a „6 Korps” felirat látható. Internetes keresésbe kezdtem. Ki lehetett az a Fabini, Balassa, Ensor?

img_20160718_0008.jpg

"FMLT Fabini, OBST Balassa, MJR Ensor"

Az „FMLT Fabini” név egyértelműen Ludwig von Fabini altábornagyra utal, aki a „6. Korps”, vagyis 6. hadtest altábornagya volt 1916. augusztusa és 1917. januárja között, tehát a képek idén lesznek száz évesek! A képek Románia hadüzenetét követően készültek Erdélyben, némelyiken már látható a téli hóesés.

A kép másik szereplője, „Obst Balassa” Balassa Béla ezredes, aki 1919-ben a Népszava tudósítása szerint már a salgótarjáni bányákat védte a csehektől, szintén a 39. gyaloghadosztállyal, miskolci parancsnoksággal.

A kép harmadik szereplőjéről, „Mjr Ensor”-ról, azaz Ensor őrmesterről semmit sem találtam, pedig egy világháborús katonai fórumon is próbáltam kérdezősködni róla, ahol néhány fórumozó – köztük egy ausztrál katona – készségesen válaszolt.

img_20160718_0003.jpg

"Büssing Schienenauto No. 31."

A másik kedvenc képem a Büssing Schienenauto. Ez a vasúti jármű szintén ritkaságnak számít, az interneten nagyon kevés hasonló képet találtam. Az első világháború alatt a vasútnak a katonai szállításban fontos szerepe volt. Az erdélyi fronton ez is hiányzott, a vasútvonalak kiépítése nem történt meg, így a román sereggel szembeni mozgósítás késedelméhez ez is hozzájárult. A képen egy számozott vasúti jármű, „Büssing” márkajelzésű sínautó látható, amelyet két külön szögből is megörökítettek. A Büssing gyár számos helyre értékesítette a licenszet, így Budapesten a Ganz gyárban is előállították járműveiket. Az I. világháború páncélvonatairól, szállító járműveiről kevés forrás áll rendelkezésre, ezért arra vonatkozóan sem találtam információt, hogy hány ilyen számozott szállítóeszköz állt a hadsereg rendelkezésre.

 

img_20160718_0013.jpg

"Hargitta, Csík-szereda"

img_20160718_0006.jpg

Csíkszereda, utcakép

img_20160718_0007.jpg

Egy ugratás

img_20160718_0010.jpg

A csíkszeredai vasútállomás

img_20160718_0011.jpg

"Barkerei 39"

A képekkel tovább nem jutottam. Az idő szorított, hiszen közeledett a centenárium időpontja. Mivel egyedül nem boldogultam, június végén átküldtem őket a Nagy Háború Blognak, hátha szeretnének cikket írni a témával kapcsolatban. Ők átküldték a szkennelt képeket Nagy József hadtörténésznek, aki továbbította Daczó Katalin újságírónak, helytörténésznek. Daczó Katalin épp akkor szervezte Csíkszeredán a Csíki Székely Múzeum világháborús kiállítását, így az 50 kiállított kép között helyet kapott 5 sajóvámosi kép is! A képek sikeresen visszakerültek oda, ahol készültek, pont 100 évvel ezelőtt. A Hajdúnánás-Csíkszereda közös szervezésében megvalósult ideiglenes kiállítás megnyitója tegnap volt és még három hétig látogatható.

kiallitas_csikszereda5.jpg

Csíkszereda, a kiállítás megnyitója. A képet készítette: Nagy Gyöngyvér. Forrás: Daczó Katalin

kiallitas_csikszereda1.jpgCsíkszereda, a kiállítás megnyitója. A képet készítette: Nagy Gyöngyvér. Forrás: Daczó Katalin

A kiállítás mozgatható vándorkiállítás, így a pannókra szerkesztett kész anyagokat bárhová, bármelyik önkormányzatnak kölcsön tudják adni a szervezők! Ha vannak helyben összegyűlt anyagok, szépen kiegészítheti azokat ez az erdélyi tárlat. A világháborús centenáriumi megemlékezésekre több pályázati forrás is igényelhető,  2018-ig tarthatók még rendezvények a témában.

A fájó pont….

 …hogy Sajóvámos kapcsolódását a képekhez még mindig nem sikerült kideríteni. Emlékművünkön szerepelnek hősi halottaink, az épségben visszatérők neveit és hőstetteit viszont nehéz kideríteni. Az öregek, akik még tudtak volna mesélni, már meghaltak. Többszemélyes feladat lenne annak felderítése, hogy ki merre harcolt Sajóvámosról és melyik egységnél szolgált. Vitézi kitüntetésekről vannak ugyan források, de ennél sokkal többet ki lehetne kutatni szervezetten, csapatban, egy hadtörténész segítségével.  Egyelőre nem tudhatjuk, hogy kik jártak Erdélyben, Csíkszeredán harcolni. Nem tudhatjuk, hogy nincs-e még több kép a vámosi padlásokon. Nem tudhatjuk, hogy hány képet dobtak ki véletlenül. Daczó Katalin titkon reméli, hogy hátha előkerülnek még képek. Én is arra buzdítok mindenkit, hogy keressen „kincseket”, történelmi értékeket! Nézzen szét az örökölt, vagy vásárolt régi parasztházak padlásán, a cserepek alatt, a kabátok zsebében, imádságos könyvek könyvjelzői között! Sok hasonló, - pénzben ugyan nem mérhető, de a múltat feltáró - kincset rejthetnek még a házak és ki tudja, hogy hány embernek okozunk örömöt azzal, ha nyilvánosságra hozzuk őket!

sajovamos_hosi_emlekmu_2.jpg

Hősi halottaink emlékműve Sajóvámoson

A közokiratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló 1995. évi XLVI. törvény 13. § b) pontjában foglaltaknak megfelelően 2015. májusában a képekről telefonon egyeztettem a Hadtörténelmi Levéltárral,  majd az egyeztetés alapján átküldtem nekik e-mailben a szkennelt képeket, hogy amennyiben igényt tartanak rá, átvehessék. A levélben arra vonatkozóan is kértem információt, hogy a képek megóvása érdekében kell-e óvintézkedéseket tennem. Ha bárki hasonló helyzetbe kerül és 50 évnél régebbi értékes iratokra, képekre talál, járjon el az itt leírtak szerint! Feltétlenül értesítse a Magyar Nemzeti Levéltárat, illetve valamelyik közlevéltárat!

A vamosilegendak.blog.hu felületen megjelenő bejegyzések szerzői jogi védelem alatt állnak. Az egyes bejegyzésekben szereplő képek, idézetek a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény betartásával jelentek meg. A fényképek egy része csak írásbeli hozzájárulással tehető közzé és adható tovább harmadik személynek. A vamosilegendak.blog.hu oldalról származó cikkek, illetve képek további felhasználása, idézése előtt kérem, egyeztessen a szerzővel annak feltételeiről!

Szólj hozzá

Erdély I. világháború Csíkszereda Sajóvámos